Skip to main content

In de Nederlandse politiek zitten heel weinig mensen die zelf een chronische ziekte of beperking hebben. Dat klopt niet, dat wil ik veranderen. Waarom? Dat wil ik in drie opeenvolgende blogs aan je vertellen. Dit is het laatste deel. Reacties welkom! 

In de eerste blog van dit drieluik, “een letterlijk rolmodel in de politiek”, ging ik in op de feiten en cijfers en hoe belangrijk het is dat je jezelf kunt herkennen in politici. Deel twee “confrontatie zorgt voor ongemak en bewustwording”, zoomt in op een ander belangrijk effect van zichtbaarheid. Dit laatste deel gaat over de meerwaarde van ervaringsdeskundigheid in de politiek op het maken van beleid.

De afgelopen jaren is vaak tegen mij gezegd: “Als jij niet in de Nijmeegse gemeenteraad had gezeten, was er nooit zoveel aandacht en extra geld voor toegankelijkheid en inclusie geweest”. Door belangenbehartigers, door ambtenaren op het stadhuis en zelfs door de lokale media.

Meerwaarde

Met mijn ervaringsdeskundigheid heb ik iets kunnen brengen wat voor veel mensen een blinde vlek is. Logisch, want wat je niet kent en bijna nooit ziet of over hoort, dat bestaat niet. Daar denk je dan ook niet aan. Dat herkennen we denk ik allemaal wel. Daarom is diversiteit ook zo belangrijk.

Doordat ik een groot deel van mijn leven te maken heb met een ontoegankelijke omgeving, afhankelijkheid van hulp, zorg, voorzieningen en gedoe met instanties, weet ik wat dit in het dagelijks leven van mensen betekent. Natuurlijk is niet elke situatie hetzelfde, maar dat hoeft ook niet. Het zorgt ervoor dat ik mij heel makkelijk kan verplaatsen in de impact die het heeft als je rolstoel niet wordt gerepareerd, je huishoudelijke hulp wordt ingekort of de taxibus naar school weer niet op tijd komt.

Gevoel voor urgentie

En omdat ik me dat zo goed kan voorstellen, snap ik ook dat het oplossen van dit soort problemen echt prioriteit moet hebben. Iemand met een gebroken been, wordt ook gelijk geholpen. Dus als je rolstoel het niet doet, moet je gewoon ook gelijk geholpen worden. Met dat gevoel voor urgentie heb ik ervoor kunnen zorgen dat Nijmegen de eerste gemeente was die een handboek en een meerjarenplan voor toegankelijkheid kon presenteren. Die eerste jaren gaf dat een enorme boost aan bewustwording en aanpak van betere toegankelijkheid in de gemeente. Niet alleen voor mensen in een rolstoel, maar ook voor mensen die slecht kunnen zien of mensen die het nodig hebben om tussendoor op een bankje te kunnen zitten.

Ondertussen ben ik me er natuurlijk enorm van bewust dat ik heel goed weet hoe het is om in een rolstoel te zitten, maar niet hoe het is om blind of doof te zijn, of moeite te hebben met teksten. Daarom heb ik er veel tijd en energie in gestoken dat de gemeente beter ging samenwerken met verschillende belangenorganisaties. En dat er een gedegen plan kwam voor de inzet van ervaringsdeskundigheid.

Plannen maken en samenwerking op de politieke agenda zetten is natuurlijk niet voldoende. Dus ik ben er ook echt heel blij mee dat het me meerdere keren is gelukt dat er extra geld beschikbaar kwam om deze plannen ook te realiseren. 

Landelijke verbeteringen

Wat ik in Nijmegen voor elkaar heb gekregen, wil ik ook in Den Haag gaan doen. Omdat ik ervan overtuigd ben dat meer zichtbaarheid van mensen met een beperking in de landelijke politiek gaat helpen. Allereerst omdat al die andere (ruim 2 miljoen!) mensen met een beperking of een chronische ziekte dan iemand zien in wie ze zich kunnen herkennen. Ten tweede omdat het voor de politieke collega’s pijnlijk zichtbaar zal worden tegen welke beperkingen mensen met een handicap aan lopen. Als laatste omdat er dan simpelweg meer gevoel voor urgentie voor het thema inclusie zal ontstaan. En dat helpt weer bij betere besluitvorming.

Dus als jij op 22 november gaat stemmen en jij dit ook belangrijk vindt, kijk dan op de lijst van de partij waar jij op wilt stemmen of daar iemand staat die hieraan kan bijdragen.

Wil je meer over mij weten? Volg me op:

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/aprilranshuijsen

Instagram: https://www.instagram.com/aprilranshuijsen

Facebook: https://www.facebook.com/aprilranshuijsen

X (Twitter): https://twitter.com/AprilRanshuysen

Lees ook mijn eerdere blogs over representatie. In deel 1 ga ik dieper in op het belang van zichtbaarheid van mensen met een beperking in de politiek. In deel 2 laat ik zien hoe voor mensen zonder beperking de confrontatie kan leiden tot ongemak en bewustwording.