Skip to main content

Vandaag was ik, zoals wel vaker, op pad in de Millingerwaard. Bovenop de dijk, en ter hoogte van het bekende informatiebord bij de picknicktafel, trakteerde ik mezelf op een lekkere lunch. Ondertussen natuurlijk wel mijn camera klaar voor het grijpen. Want wie weet komt er nog een roofvogel voorbij. Dan moet ik natuurlijk wel snel zijn. Ik weet dat op een paar honderd meter afstand zeearenden een nest gebouwd hebben. Heel bijzonder. Twee jaar geleden zag ik er één in Friesland, ver weg, dat was al helemaal top. En nu zomaar dichtbij huis! En natuurlijk zijn er wel meer (roof)vogels die opeens voorbij kunnen vliegen. Dus camera in de aanslag en ondertussen genieten van een paar heerlijke wraps. En koffie.

Stipje

In de verte en hoog in de lucht zie ik een stipje. Eigenlijk meer een streepje. Inmiddels weet ik uit ervaring dat op deze grote afstand zo’n streepje een grote vogel is. Of een vliegtuig. Het is nog te ver weg voor een goede foto, dus pak ik eerst mijn verrekijker. Dat lijkt wel echt op een zeearend. Aan de picknicktafel zitten inmiddels ook twee andere natuurliefhebbers. We zijn het eens, het is een zeearend! De arend komt snel dichterbij, tijd voor de camera.

Terwijl ik de arend in de lens heb begin ik te twijfelen. Iets klopt er niet. Maar wat? De vogel is zo groot als een zeearend, het vliegt als een zeearend, maar toch is er iets anders dan anders. Ik heb geen tijd om goed te kijken. Om zo’n snel naderend beest met een grote telelens te volgen, scherpstellen en foto’s maken tegelijkertijd vraagt al mijn concentratie. Hij cirkelt precies boven onze hoofd een rondje en verdwijnt dan hoog in de lucht. Cool, ik ben benieuwd naar de foto’s. Nu eerst mijn lunch opeten.

Stellers zeearend

Zodra ik check of de foto’s goed zijn gelukt weet ik niet wat ik zie. Wat is dit voor vreemde vogel?? Ik vraag het aan een vogelkenner uit de Millingerwaard. ‘Wow, waar heb je die genomen? Dat is een Stellers zeearend’, reageert de man verbaast. ‘Hier, net op de dijk….’. Ik voel hoe mijn hart sneller gaat kloppen, blijkbaar heb ik iets speciaals gefotografeerd.

Stellers zeearend in vlucht tegen een blauwe lucht met witte wolken.

Na wat onderzoek blijk het inderdaad te gaan om een Stellers zeearend. Deze arenden leven rond de Zee van Ochotsk, een gebied aan de oostkust van Rusland en in de kustgebieden van China en Japan. De arend kan tot 9 kilo zwaar worden en 2,5 meter breed met uitgeslagen vleugels. Het is een van de grootste roofvogels op aarde.

Ontsnapt

En wat doet deze vogel in Nederland boven mijn hoofd in de Millingerwaard? Hij blijkt ontsnapt te zijn uit een dierentuin in België. Ik gun het beest zijn vrijheid en hoop dat hij geniet. Beter dan een leven in gevangenschap. De verzorgers uit de dierentuin denken daar anders over. Deze vogel vliegt nu rond in een gebied waar hij niet thuishoort, waar hij geen soortgenoten zal vinden en niet genoeg eten binnenkrijgt. Hij zal binnen een paar weken sterven. Een dubbel gevoel. Wel heel bijzonder dat ik juist deze vogel voor mijn lens kreeg.

Stellers zeearend in vlucht gefotografeerd vliegend boven mijn hoofd.

Aanvulling: na twee maanden rondzwerven is de Stellers zeearend gevangen. Hij werd uitgeput en gewond gezien in een boom. Met een verdovingsgeweer is het dier naar beneden gehaald. Hij wordt nu verzorgd en gaat dan terug naar België.