Skip to main content

Het leuke van fotograferen in de natuur is dat je nooit zeker weet wat je tegenkomt. Vooral niet als het om dieren gaat. Zo was ik vandaag op pad in de hoop de in Nederland weinig voorkomende Slangenarend te zien, maar tot mijn grote verrassing zag ik in de verte kleinere vogels jagen. Eerst dacht ik dat het zwaluwen waren, toen ik dichterbij kwam (en de vogels gelukkig ook), zag ik dat het boomvalken waren.

Vliegende prooien

Boomvalken zijn gespecialiseerd in het vangen van vliegende prooien. Libellen, vlinders en kleine vliegende insecten, dat zie je ook op de foto. Ze eten deze kleine insecten tijdens hun vlucht op. Maar ze vangen ook kleinere vogels.

Vliegensvlug

Als je ze al ziet, meestal van mei tot september, dan is het een hele uitdaging om ze te volgen. Met een verrekijker zijn ze met hun snelheid en onverwachte bewegingen zo weer uit je beeld verdwenen. Laat staan met een telelens en ze dan nog scherp zien te fotograferen. Hieronder de mooiste foto’s die ik van de boomvalk heb gemaakt.

Boomvalk mannetje in vlucht. Vlak voor hem een vliegend insect wat hij wilt pakken.
Boomval mannetje in vlucht met in zijn poot een motje die hij tijdens het vliegen oppeuzelt.

Voor de liefhebbers: ik fotografeerde hier met een RF 100-500mm met 2.0 extender. F14 en 3200 sec en +1 stop overbelichting. Canon R6II.